Obiceiuri nunta

Cateva cuvinte despre obiceiurile practicate la nuntile romanesti

Cerere in casatorie

Petitul

Postat de: Restaurant Iedera

Petitul este un vechi obicei care da startul obiceiurilor de nunta. Acesta presupune ca mirele sa mearga singur sau insotit de tata/parinti si prieteni la casa fetei pe care vrea sa o ia de sotie si cere acordul familiei ei. Uneori sunt trimisi petitori inainte de vizita mirelui pentru ca la casa fetei sa se faca pregatirile pentru a intampina oaspetii asa cum se cuvine.

Cu toate ca in zilele noastre unele traditii si obiceiuri incep sa se piarda, petitul se mai practica. Tinerii mai traditionalisti aleg sa respecte si obiceiul petitul, pentru a mentine vie traditia romaneasca.

Gatitul miresei

Gatitul miresei

Postat de: Restaurant Iedera

Unul dintre cele mai des intalnite obiceiuri este gatitul miresei. Este realizat, de obicei, de catre nuna/nasa mare si domnisoarele de onoare, la locuinta miresei. Gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa. In acest timp, mirele vine sa ia mireasa si ii daruieste buchetul de mireasa. Mireasa va prinde flori in pieptul nasului, nasei si a mirelui. Domnisoarele de onoare vor face acelasi lucru cu ceilalti nuntasi.

Dans mire si mireasa

Dansul miresei

Postat de: Restaurant Iedera

Dansul miresei – mirii isi aleg o melodie si danseaza primii, dansul acestora marcand deschiderea petrecerii. Pe ringul de dans intra pe rand nasii si restul invitatilor.

Dans Perinita

Perinita

Postat de: Restaurant Iedera

Perinita sau Pernita este un dans folcloric romanesc, din regiunea Muntenia. Dansatorii formeaza un cerc in jurul unui participant la petrecere care detine o batista sau o perna. Acesta alege o persoana de sex opus plasand batista in jurul gatului acesteia. O saruta pe obraz, iar aceasta intra in cerc si jocul se repeta.

Numele dansului (Pernita si Perinita) vine de la perna pe care tanarul isi pune genunchiul cand ingenuncheaza in fata unei fete pe care o alege.

Perinita, este un obicei stravechi de nunta, preluat si adaptat. Se petrece in noaptea nuntii, pe la mijlocul ospatului. Dansul il incepe mireasa, care tine in brate o perna decorativa brodata chiar de ea. Pe melodia binecunoscuta, mireasa incepe sa danseze cu perina, asemenea unui partener. Se indreapta apoi spre mire, ii da perina, ingenuncheaza si se saruta. In zilele noastre, perina a fost inlocuita cu o batista brodata. Asemenea mirilor, se aduna si alti tineri care repeta dansul perinitei.

Dezgatitul miresei

Dezbracatul miresei

Postat de: Restaurant Iedera

Dezbracatul sau dezgatitul miresei este un alt moment simbolic, care marcheaza trecerea la statutul de femeie maritata si apropierea de sfarsitul nuntii. Nuna/nasa mare piaptana mireasa, ii scoate voalul si ii leaga parul cu o basma in indoitura careia pune bani. Aceasta simbolizeaza norocul viitoarei femei maritate. Voalul este prins in parul unei fete nemaritate.